2 Nisan 2013 Salı

Devlet Opera ve Balesi # Harem #

2 Nisan 2013 Salı
1 Nisan'da sezon sonu temsilini yapan Harem,tek kelimeyle müthiş bir bale gösterimiydi :)
Ama benim bu gece için en büyük alkışım kesinlikle orkestraya :)
Klasik Türk müziğini yer yer hareketli yer yer duygulu harika bir şekilde harmanlamışlar,yapanların ellerine sağlık :)


Kostümler ve sahne tasarımı da gayet güzeldi.Özel olarak ikinci perdenin açılış dansı vardı ki nefesimi kesti adeta :) 

Harem, 1998 yılında Merih Çimenciler tarafından Osmanlının 700. yılı nedeniyle klasik Türk müziği üzerine iki perdelik bale eseri olarak tasarlandı. Bu eser günümüze kadar yaptığı temsillerde yurt içinde ve yurt dışında seyirciden yoğun ilgi gördü. Ülkemizi başta Shanghai Expo, Dortmund Staatsoper olmak üzere pek çok ülkedeve prestijli turnede başarıyla temsil etti. Dortmund Staatsoper, Harem’i repertuarına alarak tarihinde ilk kez bir Türk bale eserine yer verdi. Ayrıca Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve Sait Halim Paşa Yalısı gibi tarihimekanlarda sahnelenen ilk Türk balesi oldu ve Harem, günümüzde hala gösterilerini kapalı gişe oynayarak sürdürmektedir.
Harem
Öykü Osmanlı sarayındaki iktidar mücadelesi ve birbiriyle savaşan güçlerin eylemleriyle yazgıları belirlenen genç kadınların yaşadığı Harem’deki entrikaları anlatmaktadır. Bu öyküde mutlak ve herşeye kadir olması gereken bir Padişah vardır. Ancak zayıf bir kişidir ve yaşamını sürdürmesi de bilfiil annesi tarafından tehdit edilmektedir. ZiraValide Sultan onu kendi tutkularını gerçekleştirmede bir engel olarak görmekte, tüm gücü şahsına toplayabilmek için elinde kolaylıkla oynatacağı ve arkasına saklanacağı genç bir torunun tahta çıkmasını tercih etmektedir.



Yaratıcı Kadro
Reji ve Koreografi: M.Bahar Çimenciler
Dekor ve Kostüm: Alexander Vasıllıev
Dekor Uygulama: Gürcan Kubilay
Işık: A.Tahsin Çetin
Padişah: O.Murat Spence, İ.Eren Keleş
Gülbeden: Arzu Kıran, E.Gözde Aktar, Özge Başaran
Kösem Sultan: Almula Ersoy, Sanem Ergüler, Selin Sezer, Özge Onat
Çeşmidil: E.Gözde Aktar, H.Mine İzgi, Güleycan Bilaloğlu
Kemal: Emre Güler, İ.Eren Keleş, Kuzey Kıyıcan
Ressam: Kadir Okurer, Alican Güçoğlu, A.Uluç Aytan
Harem Ağası: A.Hakan Odabaşı, M.Mert Kocaay
Baş Cariye: H.Mine İzgi, C.Ezgi Odabaşı
Cariyeler: Müge Gündüz, Sevim Başol, Evrim Bakırcı, C.Ezgi Odabaşı, Bahar Keleş, Özge Al, Şelale Polatkan, Güleycan Bilaloğlu, Özge Onat, Aslıhan Karaca Baysak, Meltem Ayar, Kardelen Zeydanlı, Esra Büyükkayıkçı , Betül Karapolat
Yeni Çeri Solistler: İ.Eren Keleş, Kuzey Kıyıcan, Cansın Alpan, Kadir Okurer
Yeniçeriler: Okan Ceylan, Ziya Oğuzhan, Cansın Alpan, M.Mert Kocaay, Atilla Çoban, Alican Güçoğlu,  A.Cem Şenoğlu, Umut Çaltekin, Hasan Özvar, A.Uluç Aytan, Kadir Okurer, Umut Dedevelioğlu, Ç.Han Öztornacı, Tugay Ak, Y.Ozan Demirbaş
Uygulayıcılar
Repetitör: G.Armağan Davran, A.Volkan Ersoy, Özlem Kuru Kofalı
Kondüvit: Aslı Öngören, T.Murat Saydam, Işınsu Yapıcı

Görseller http://www.dobgm.gov.tr/opera2009/index.html TC.Kültür ve Trizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü sayfasından alınmıştır.Gösterimler hakkında her türlü bilgiye ilgili siteden ulaşabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Bu sezon en iyi bale temsillerinden biriydi bencede, bende izleme forsatı bulmuştum. Özellikle müzikleri... Klasik Türk müziği ile bir batı sanatı olan balenin bir araya gelmiş olması çok hoşuma gitmişti.

    YanıtlaSil