28 Aralık 2013 Cumartesi

Çalıkuşu -Tiyatro- Eleştirilerim ve Beğenilerim :)

28 Aralık 2013 Cumartesi
Geçen çarşamba Cüneyt Göçer sahnesinde oynanan Çalıkuşu oyununu izledim. Esasen oyun Şinasi sahnesin de oynandığı sırada gitmek istemiştim,zira oyun çıkışı ulaşım konusunda çok büyük sıkıntı çektik :) Ulaşımı toplu taşıma araçları ile sağlayacak arkadaşları şimdiden Cüneyt Gökçer sahnesi konusun da uyarayım saat 20.00 de ki seanslar için eğer oyun süresi iki saatin üzerinde ise geri dönmek için tek seçeneğiniz taksi, bunu düşünerek hareket etmenizde fayda var :)


 Bana göre oyunun ilk perdesi özellikle biraz vasattı. Tabii ki bu tamamıyla benim fikrim :) Nedenine gelecek olursak; öncelikle bir kaç teknik sorundan bahsetmek istiyorum. Oyunu A-7 nolu koltuktan izledim (en ön sahnenin sol kısmına doğru kalan kısım) burada yaşadığım sıkıntı şu ki sahneye yerleştirilen bank sahne açısının büyük bir kısmını görmeme engeldi. Eminim benim sağımda kalan insanlar benim gördüğüm kadarını bile göremediler. Bankın iyi açılanmamış oluşu özellikle sahnenin arka tarafına doğru olan bölümleri hiç görmedim. Bu bir seyirci olarak çok sıkıcı bir durumdu açıkcası,orada bir şeyler olduğunu bilip görememek oyuna olan ilgimin de zaman zaman kaybolmasını sağladı.


Çok ta hoşuma gitmeyen bir diğer durum ise, oyunun bazı müzikal kısımlarını gereksiz bulmam. Tabii yine söylemem de fayda var ki bu benim kişisel düşüncem :) Bu müzikal kısımların esasen oyunun zaman geçişlerini vurgulamak için kullanılmış olma fikri hoşuma gitti fakat ben bunun için yumuşak bir geçişi tercih ederdim bu yine müzikle olabilirdi fakat oyuncuların müzikal havasında dans edip takla ve parande atmaları fikrinden hoşlanmadım doğrusu. Bana göre bu sahneler biraz emanet duruyordu.


 Diğer bir eleştirim ise ilk sahnede Feride rolündeki oyuncu Nur Yazar'ın ilk sahnede ki performansını biraz abartı bulmam. Doğallıktan biraz uzak performansı ikinci perde de çok daha iyiydi bana göre. Mişel rolünde ki Nimet İrem Gülerin ve Müjgan rolünde ki Sinem Şahin'in performansı ise oyun boyunca iyiydi.


 Oyunun müziklerini Kemal Günüç bestelemiş, bu da oyunda ki bir diğer güzel detay :)


 Oyunda pek fazla dekor kullanılmamıştı açıkçası, mğmkün olduğunca basitleştirilmişti, fakat önceden söylemiş olduğum yanlış konumlandırılmış bank can sıkıcıydı :) Kostüm tasarımını yapan Özge Akarsu açıkçası iyi iş çıkarmış, giyisiler dönemine uygundu. Giyisilerde kullanılan kumaşların ve dikişlerin kalitesi hemen gözüme çarptı doğrusu bunu başaranlar da oyunun terzileri Ahmet Akın, Rabia İpek, ve Hatice Yıldız :)


Her ne kadar eleştirilerim olsa da oyunu şiddetle tavsiye ediyorum, zira oyun için harcanan ciddi bir emek var. Bana göre her oyun tiyatronun gelişimine katkı sağlamaya değerdir,gidilip görülmesin de fayda var. Zaten sezonda kaç oyun sergileniyor ki, hepsine gidin bence :)
** Kullanmış olduğum fotograflar, tarafımdan ilk fotografta görmüş olduğunuz oyun kataloğundan çekilmiştir.

Cüneyt Gökçer Sahnesine Nasıl Gidilir?
** Cüneyt Gökçer Sahnesi ; 35. Cadde Arcadium İş Merkezi Arkası Çayyolu / ANKARA
Tel:0 (312) 240 00 91
         **Cüneyt Gökçer sahnesine giden Ego otobüs numaraları; 122,123,119,161,163-3.

Uzun Zaman Sonra Gelen Edit: Kendimi bir anda Ekşi Sözlükte entryme edit yapıyor gibi hissettim ama bunu söylemezsem olmazdı :) Geçen hafta (18 Mart 2015) ODTÜ'deki gösteriminde oyunu tekrardan izleme fırsatı buldum. Açıkcası oyuncular oyunu oynaya oynaya artık sindirmişler ve hatalarını minimuma indirmişlerdi. İlk izlediğimdeki  o sığ tadı vermedi oyun bana. Göz yanılması mıydı bilemiyorum fakat, sanki ufak tefek düzenlemeler yapılmıştı. Aradan o kadar süre geçince kesin bir gözle ayırd edemedim fakat sanki bir şeyler değişmişti. Ama dedğim gibi bunu tamamen uyduruyorda olabilirim :) Zira oyuncuların tavrı ve mimiğindeki değişimler bile olabilir bana bu kadar büyük bir değişim etkisi yansıtan :)  Sonuç olarak bu defa daha bir olmuştu sanki :) Ama hala sahne geçişlerinde yaşanan çok ani olay örgüsü değişimlerini sindirebilmiş değilim onu farkettim. En azından bir düşüncemde net olmam sevindirici :)  

2 yorum:

  1. Oyun saat 20.00'da başlıyor 2 saat 45 dakika yazıyor fakat emin olmak istedim, saat tam olarak kaçta bitmişti acaba? Yanıtlayabilirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 saat 45-55 dk arası sürüyor. Daha fazla bir oynama olacağını sanmıyorum :)

      Sil