16 Aralık 2012 Pazar

Nata Vega Dev Akvaryum

16 Aralık 2012 Pazar
Bu aralar blogumu fazla ihmal ettim biliyorum,bulduğum ilk fırsatta uzun zamandır girmek istediğim güzel ve eğlenceli bir postla kendimi affettireyim öyleyse :)
Nata Vega yı neredeyse ilk açıldığı zamanlarda görmeye gittim.Ankara'da yaşayanlar bilir yeri biraz uzak olduğu için gitmek isteyipte gidemeyenlerin sayısının hayli fazla olduğunu biliyorum. 
Bu post Ankara'da olup Nata Vega'yı görme fırsatı olmamış ve Ankara dışındaki okurlarıma gelsin öyleyse :)



Tünel şeklinde oluşturulmuş akvaryumda dekor oldukça hoştu.


Bu yengeçler ortada bulunan kapsül şeklinde bir akvaryumdaydı.


Üst fotografta gödüğünüz ise atnalı yengeci, gerçekten çok ilginç bir canlı ben onu daha önce Aquario de Genova da (İtaly'nın Genova kentinde bulunan dev akvaryum)da görmüştüm. Şöyle ki bu canlının dinazorlar öncesi dönemden beri var olduğu ve neslinin tükenmediği söyleniyor.İlk fosil kayıtları 425 milyon yıl öncesine dayanıyormuş.Kuyruklarını dümen gibi kullanabilmektelermiş ayrıca yemek yemeden bir yıl boyunca yaşamlarını sürdürebiliyorlarmış.
Atnalı yengecinin bir diğer ilginç özelliği ise, karınlarının mavi olması, bunun nedeni insan kanındaki oksijeni bağlayıcı demirli pigment hemoglobin yerine, bakırlı bir pigment olan hemokyanin bulundurmasıymış.At nalı yengeçler en sık Meksika Körfezinde ve Kuzey Amerika , Kuzey Atlantik kıyıları boyunca görülür.


Günümüzde atnalı yengecinin mavi, bakır bazlı kanından çıkan bir öz, ilaçların saflığını test etmek için kullanılmaktadır. Ayrıca atnalı yengecinin kabuğundaki bazı maddeler bir süreden beri kanın pıhtılaşmasını hızlandıran ilaçların ve ve ameliyat dikiş ipliklerinin yapımında da kullanılmaktadır.(Yukarıdaki fotografta internetten bulduğum alttan görünümü)

Bu ilginç yaratığın faydaları bununlada bitmiyor. Kanındaki öz sayesinde kanserli hücrelerin teşhis edilmesi ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadır.









Bu kısımın dekoru inanılmaz hoşuma gitti, deniz altında kalmış eski efes uygarlığı gibi :)
Hatta batmış bir gemi dekoru bile eklenmiş.




Bu arada Nata Vega Türkiye'nin en büyük Avrupa'nın ikinci büyük akvaryumu olarak geçiyor.
6 bin metrekarenin bu alanında  ise köpek balıkları vardı, henüz çok ufaklar ama zamanla büyürler heralde :)
şaka bi tarafa duyumlarıma göre akvaryuma gelmeyi bekleyen yetiştirilme aşamasındaki yeni deniz canlıları varmış fakat henüz yetiştirme çiftliğindelermiş zamanla türlerin çeşitliliğide artacak böylece :)


Nata Vega'ya nasıl giderim diyenler için;


Ankara Nata Vega AVM Adres: Nata Vega Alışveriş Merkezi, Akşemsettin Mahallesi, Doğukent Caddesi, 39658 Mamak – Ankara, Telefon: 0(312) 554 27 00, www.natavega.com.tr
Ikea Ankara, Leroy Merlin ve Anatolium AVM yanında yer alan Nata Vega AVM, Metro Grossmarket Mamak karşısında yer almakta.
Nata Vega Ankara ulaşım: Ulus-Mamak-Kayaş dolmuşlarını veya aşağıdaki otobüsler ile Nata Vega AVM’ye ulaşabilirsiniz.
Ege mah. otobüsleri 323 ODTÜ, 330 Lojman – Kızılay, 334 Dikimevi, 338 6. Cad. – Sıhhiye, 339 Sıhhiye – Ulus, 339 Kızılay, 340 DDY veya 336 Y.Abdal – Ulus, 337 Metehan – Siteler, 351 Akşemseddin – Su Deposu – Sıhhiye – Ulus, 353 Boğaziçi – 4. Cad. – Ulus.

Çevre yolunu kullanarak şahsi arabanızla Çankaya-Oran-Cebeci çıkışı ile Anatolium ve Nata Vega AVM tabelalarını takip ederek çok kısa sürede ulaşım mümkündür.

Bu da google earth görüntüsü, belki daha kolay bulmanızı sağlar diye :)


9 yorum:

  1. su altı dünyası beni nedense çok ürkütüyor, sonsuz çeşitte canlı ve derinlik sebebiyle sanırım :) o renkler ve canlı çeşidi içinde kaybolur giderim ben :) çok güzel bir posttu cemre :)

    YanıtlaSil
  2. Sağol canım :)deniz, özelliklede geceleri suyun dibi görünmediği zamanlarda banada çok ürkütücü geliyor ama bir taraftanda çok ilginç canlılar var :)

    YanıtlaSil
  3. cnm blogumda bir mim var ve seni de mimledim, istersen bir uğra : http://mmerwe.blogspot.com/2012/12/mim-wish-list-istek-listesi-yeni-yl.html
    :)

    YanıtlaSil
  4. hımm şimdiden düşünmeye başlayayım öyleyse :)

    YanıtlaSil
  5. akvaryumu gerçekten çok merak ediyorum ama yeri biraz ters geldiği için gitme fırsatı bulamadım, özel arabam yok ve dönüşte sıkıntı yaşadığını söyleyenler oldu. herşeye ramen bu resinlerin üstüne gidilmesi gereken yerler listemde üst sıalara yükseldi şu anda:)

    YanıtlaSil
  6. Bence de bir an önce gidip görmelisin, beğeneceğine eminim :)Umarım ulaşım sorunu da bir an evvel çözülür.

    YanıtlaSil
  7. ben de henüz fırsatını bulamadım ama aylardır bu akvaryumu ziyarete gitmek istiyorum, bu postu gördükten sonra daha fazla erteleyemeyeceğim gibi :)

    YanıtlaSil
  8. biz de gitmiştik buraya. Kardeşimle çok eğlenmiştik. Resimler çok harika.

    shelikestravelling.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bir akvaryum toplu taşımayla gidecekler yol tarifini buradan bulabilir.
    https://www.orayanasilgiderim.com/ankara/nata-vega-akvaryum/

    YanıtlaSil