31 Temmuz 2012 Salı

Edessa Mozaiklerinin İadesi İçin Kampanya

31 Temmuz 2012 Salı


Anadolu’nun en eski mozaikleri olmasına rağmen yasadışı yollarda Avustralya, ABD ve Fransa’ya kaçırılan Şanlıurfa Edessa Mozaikleri’nin geri getirilmesi için kampanya başlatıldı

Arkeologlar, Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin öncülüğünde birleşerek, 1950’den itibaren kaçırılan Edessa mozaiklerinden Orfeus’un geri getirilmesi için Dallas Müzesi’ne başvurdu.

Tek başına bir müze olur
M.Ö 132 ile M.S 244 yılları arasında Şanlıurfa merkezli kurulan Edessa Krallığı’na ait mozaikler, 1952’de bulunduktan sonra parça parça yurt dışına kaçırılmıştı. Anadolu’nun en eski mozaiklerinin J.B. Segal tarafından bulunmasının ardından Şanlıurfa’nın tüm mezarları adeta talan edilirken, hırsızların yerlerinden söktüğü mozaikler koleksiyonerlere satılmıştı. Çoğu yabancı koleksiyonerlerin elinde olan mozaiklerin bir kısmı ise AvustralyaAmerika Birleşik Devletleri veFransa gibi ülkelerdeki müzelerde sergileniyor. ABD’nin Dallas Müzesi’ndeki Orpheus Mozaiği tarihimizin nasıl yağmalandığının en çarpıcı örneği olurken, yakın zamanda yurt dışına kaçırıldığı düşünülüyor. Çeşitli ülkelerdeki sergilenen yada sergilenmeyen onlarca eserden Edessa Mozaikleri Müzesi kurulacağını düşünen Aktüel Arkeoloji Dergisi’de bir kampanya başlatarak Anadolu’nun en eski mozaiklerinin anayurtlarına kazandırılması için çalışmalara başladı.


 Dallas Art Museum'da bulunan Edessa Mozaiklerinin ülkemize iadesi için başlatılan kampanya desteklerinizi bekliyor.

Ne Yapmalıyım?
Bu adresten http://www.aktuelarkeoloji.com.tr/?call=Detail&ID=836# kampanya dilekçesini indirebilirsiniz. 
Daha sonra mediarelations@DallasMuseumofArt.org adresine mail göndererek Anadolu Uygarlıklarına sahip çıkmak için bir adım atabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder